Uitvaart Rotterdam

Condoleance in Rotterdam

Na bijna alle uitvaarten wordt er een condoleance gehouden. Tijdens een condoleance kunnen belangstellenden de familie condoleren met het verlies. Het is vaak ook een moment dat familieleden die ver uit elkaar wonen even de tijd hebben om met elkaar te praten.

Het komt ook voor dat families aangeven dat ze liever niet willen dat iedereen na de plechtigheid een hand komt geven. Een uitvaart is vaak erg vermoeiend voor de nabestaanden. Na de begrafenis of crematie willen de nabestaanden soms juist even rustig zitten in plaats van de hele tijd rechtop staan om iedereen een hand te kunnen geven. In de meeste gevallen geeft de uitvaartleider dit aan bij het begin van de condoleance of aan het einde van de plechtigheid.

Koffie en cake, worst en bitterballen of champagne en kaviaar?

Vele decennia lang was het bijna traditie dat er tijdens de condoleance koffie werd gedronken en cake gegeten. Soms werd dit nog uitgebreid met een bolletje met kaas of ham. Maar dat was het dan ook wel. De familie stond ergens achter in de zaal en de belangstellenden liepen als bij een defilé langs de naaste familie om ze te condoleren. Meestal werd de condoleance ook nog gehouden in een ruimte waar de inrichting nog van lang vervlogen tijden was.

Tegenwoordig zien de meeste condoleances er heel anders uit. Om te beginnen worden de condoleances meestal gehouden in ruimtes die warm en sfeervol zijn ingericht. De koffie en de cake maken steeds vaker plaats voor een koud biertje en een schaal bitterballen. Families zien de traditionele condoleance vaak als een soort van familiereünie. En dat is logisch omdat mensen vaak ver uit elkaar wonen en men door onze 24-uurs economie weinig tijd heeft om elkaar vaak te bezoeken.

Condoleance in crematorium, begraafplaats of uitvaartcentrum

In de meeste gevallen kiezen families ervoor om de condoleance te houden op de plaats waar de plechtigheid heeft plaats gevonden. Het gaat dan om het uitvaartcentrum, crematorium of de begraafplaats. De meeste crematoria in Rotterdam en omgeving beschikken over alle faciliteiten die het mogelijk maken om een condoleance zo vorm te geven als de familie het wil. Sommige uitvaartcentra en enkele begraafplaatsen beschikken ook over deze faciliteiten.

Het kan praktisch zijn om de condoleance te houden op dezelfde locatie als de uitvaartplechtigheid omdat mensen zich dan niet hoeven te verplaatsen naar een andere locatie. Een ander voordeel is dat uw uitvaartondernemer precies weet wat de mogelijkheden op de betreffende locatie zijn waardoor u alles eenvoudig kunt regelen. Sommige mensen vinden het echter minder prettig in een crematorium of uitvaartcentrum omdat ze daar het liefst zo snel als mogelijk weer weg zijn.

Condoleance in de kroeg

Het komt steeds vaker voor dat families er voor kiezen om de condoleance te houden op een heel andere locatie dan in het crematorium, uitvaartcentrum of op de begraafplaats. Deze families vinden het prettiger om samen te zijn op een locatie die helemaal niets met de uitvaart te maken heeft. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze het juist fijn vinden om de condoleance te houden in bijvoorbeeld de stamkroeg van de overledene. Tegenwoordig komt het ook voor dat de condoleance wordt gehouden in de kantine van de sportclub.

In Rotterdam zijn honderden geschikte locaties waar een condoleance gehouden kan worden. Wat dacht u van een rondvaartboot op de Maas? Diverse rederijen bieden verschillende arrangementen aan.

Het is ook mogelijk om zelf een locatie of zaal te huren om daar de condoleance te houden. In de zomer zou u er ook voor kunnen kiezen om de condoleance te houden in de openlucht in bijvoorbeeld een park. Eigenlijk is er voor elk budget wel een manier om op een goede en persoonlijke manier een condoleance te houden. Wanneer u weinig budget heeft kunt u overwegen om de condoleance zelf (of samen met uw familie) te organiseren. Dan kunt u de kosten helemaal in de hand houden en zelf zorgen voor eten en drinken.

Thuis condoleren

Wanneer u thuis genoeg ruimte heeft om alle belangstellenden te kunnen ontvangen kunt u overwegen om de condoleance thuis te houden. Uw uitvaartondernemer kan u helpen bij de organisatie en hij kan er voor zorgen dat al het eten en drinken wordt geregeld. Wanneer u weinig budget heeft kunt u dat natuurlijk ook zelf regelen. Maar realiseer u wel dat het vaak een hele organisatie en dat u alles in een heel korte en emotionele tijd moet regelen. Een voordeel van thuis is dat u geen geld hoeft te betalen voor de huur van de locatie en er is niemand die komt vragen of u wilt vertrekken omdat de tijd om is.

U kunt de condoleance ook volledig laten verzorgen door een cateraar. Deze kan zorgen voor eten en drinken, maar ze kunnen ook zorgen voor het servies en de aankleding. Uw uitvaartondernemer kan helpen bij de organisatie van de condoleance.

Condoleren op Condoleance.nl

Veel nabestaanden maken een condoleanceregister aan op Condoleance.nl. Hier kunnen mensen een bericht achterlaten en lezen wat andere mensen hebben geschreven. Het gebruik van Condoleance is geheel gratis. Registers blijven drie maanden zichtbaar, daarna kan de familie de condoleances uitprinten of ze laten afdrukken in een boekje. Het is ook mogelijk om het register tegen een geringe vergoeding langer online te laten staan.

Overlijden in regio Rotterdam melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606